Arhiv 2020

Voievozii l-au comemorat pe Ștefan Cel Mare și Sfînt, Domnitor al Moldovei

 

 

Astăzi, 2 iulie, cînd Republica Moldova îl comemorează pe Ștefan Cel Mare, la monumentul domnitorului din centrul capitalei au fost depuse flori.

 

Printre cei care i-au adus un omagiu sunt mai mulți tineri ai Mişcării Naționale “Voievod”, Fundației „Ecodava”, Mișcării “Urmaşii lui Ştefan” şi cei ai Federației “Voievod”, care alături de Conducerea de vîrf a țării în semn de recunoştinţă şi respect faţă de marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt, canonizat graţie meritelor sale, recunoscut de popor şi biserică, au comemorat 516 ani de la trecerea în eternitate a marelui Domnitor.

 

La ceremonie a participat  şi Președintele Republicii Moldova Excelența Sa domnul Igor Dodon, însoțit de mai mulți oficiali, ca președintele Parlamentului, Zinaida GreceanîI, prim-ministrul Ion Chicu, Primarul General Ion Ceban, consilieri prezidențiali, deputați, membri ai guvernului și reprezentanți ai societății civile, care au marcat tradițional această zi.

 

”În glorioasa şi îndelungata sa domnie (1457-1504) Ştefan III cel Mare s-a manifestat, întâi de toate, ca promotor al consolidării puterii centralizate a statului medieval, aceasta fiind chezăşia independenţei ţării, ocrotirii integrităţii ei teritoriale, afirmării ei în contextul european. În acest scop, Ştefan al III-lea promovează o politică de întărire a autocraţiei şi de restabilire a domeniului domnesc.

 

Reprezentanții mișcării consideră că această dată este importantă pentru poporul moldovenesc, consolidat în trecut în jurul unor valori naţionale care i-a adus echilibrul spiritual şi forţa de a trece peste timpuri grele marcate de războaie. Faptele marelui domnitor au relevat nu doar inteligenţa şi arta de a conduce, dar şi capacitatea de a uni poporul în jurul unei idei promovate de unii şi pînă astăzi”, ase arată într-un comunicat emis presei.

 

Federaţia de Luptă Naţională “Voievod”, care include şi o Mişcare de Tineret, încă din primii ani de la fondare a fost adepta principiilor şi valorilor promovate de Ştefan cel Mare şi Sfînt, un apărător al creștinătății şi neamului nostru, un om al dreptăţii, mereu aproape de însuşirile şi năzuinţele noastre. Prin chipul lui Ştefan cel Mare, poporul nostru din toate hotarele a cunoscut recunoaştere şi respect.

 

”Stilul de luptă ”Voevod” nu înseamnă doar pregătirea unui sportiv în baza unor elemente caracteristice luptei naţionale, dar şi educaţie în spiritul creștinătății, toleranţei şi încrederii. Lupta este tratată ca o formă de manifestare paşnică, promovată în sălile de antrenament, iar doctrina Federației ”Voievod” reprezintă și o modalitate de însuşire a unor principii de viaţă care ar readuce echilibrul spiritual într-o lume aflată în căutarea propriei conştiinţe naţionale.

 

„Ștefane Măria Ta, Moldova e păstrată datorită moldovenilor din Republica Moldova. Ceilalți moldoveni s-au românizat, nu toți din ei păstrează memoria neamului moldovenesc. Au altă capitală, altă limbă și alți strămoși și eroi decît moldoveni. Moldovenii au stat la baza Țării și au slăvit Gloria Moldovei noastre”, a menționat președintele Federației Voievod, Nicolae Pascaru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resurse Recomandate

  • Voteaza Cel mai bun sportiv
  • Campania Noi - moldovenii
  • Bogdania.MD

  • Voievod inscriere
  • orarul antrenamentelor
  • Parteneri

  • Controlul medical
  • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
  • orarul antrenamentelor
  • WTKA
  • Acte de caritate