Arhiv 2017

Ecologii şi Voievozii au curăţat pe ploaie rîul Bîc (FOTO)

 

Un grup de tineri-sportivi a curăţat albia rîului Bîc de sticle de plastic.
Deşi era vreme ploioasă, mai mulţi activişti ai Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava”, ai Federaţiei de Luptă Naţională “VOIEVOD” şi ai Mişcării de Tineret „Urmaşii lui Ştefan” sîmbătă, 11 martie, s-au adunat pe unul dintre cele mai poluate sectoare ale rîului Bîc. Circa o sută de saci s-au utilizat pentru a evacua gunoiul sub formă de sticle de plastic, care s-au adunat în stuf. Cu organizatorii şi participanţii a comunicat la faţa locului grupul de filmare al portalului NOI.md.

 

Organizatorii acţiunii au menţionat că problema rîului Bîc este una dintre cele mai serioase la Chişinău. „Fiind aici, ne putem convinge că rîul Bîc este într-o stare neglijată. Există o mulţime de cauze, la care referim iresponsabilitatea cetăţenilor şi întreprinderilor, care aruncă deşeurile în rîu, lipsa de educaţie ecologică şi neglijenţa autorităţilor locale. Toţi cunosc această problemă, dar nu se depun eforturi pentru rezolvarea ei, iar autorităţile locale nu manifestă voinţă politică în această chestiune, care este foarte importantă pentru toţi chişinăuienii”, a menţionat Oleg Sclifos, preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava”.

 

El şi-a exprimat speranţa că mulţi locuitori ai Chişinăului vor urma exemplul ecologilor şi tinerilor-sportivi, care au participat la curăţarea albiei rîului Bîc. „Noi am hotărît să organizăm această acţiune, pentru a ne adresa cetăţenilor cu îndemnul de a fi mai responsabili şi a menţine în curăţenie resursele acvatice. Cetăţenii trebuie să urmeze exemplul nostru şi, ca în ţările civilizate, să menţină de sine stătător în ordine un anumit sector. De aceasta depinde nu numai ecologia, dar şi sănătatea noastră. Pentru soluţionarea acestei probleme, este necesară o abordare complexă, de acest fapt trebuie să fie interesate Ministerul Mediului şi alte departamente competente. În primul rînd, însă noi, cetăţenii care locuim aici, trebuie să demonstrăm că sîntem preocupaţi de problema rîului Bîc”, a adăugat şeful Fundaţiei „EcoDava”.

 

De rînd cu Fundaţia „EcoDava”şi Federaţia “Voievod”, acţiunea a fost susţinută de reprezentanţii Mişcării de Tineret „Urmaşii lui Ştefan”. Preşedintele organizaţiei, Dumitru Roibu, a relatat reporterului NOI.md că sectorul străzii Varniţa, unde s-a efectuat curăţarea rîului Bîc, este unul dintre cele mai poluate. „Pe suprafaţa de circa 50 metri pătraţi s-a adunat foarte mult gunoi, care s-a blocat în stuf. În pricipal, acestea sînt sticle de plastic şi alte deşeuri alimentare. Pentru a curăţa acest teritoriu, noi am avut nevoie de trei ore. Mulţumim tuturor participanţilor la acţiune, care au venit încoace, deşi plouă”, a spus Roibu.

 

Ecologii şi Voievozii, care au participat la acţiune, au muncit sîrguincios, curăţind albia rîului Bîc de gunoi. Organizatorii au ţinut cont de posibilitatea înrăutăţirii condiţiilor meteo şi au amplasat un cort. Activiştii se adăposteau de ploaie în acesta, cînd transmiteau schimbul partenerilor lor. După cum a relatat Victor Sandu, activist al Mişcării de Tineret „Urmaşii lui Ştefan”, ploaia nu a derutat pe nimeni din acei, care au venit la acţiune. Eforturile tinerilor nu au fost în zadar. Sectorul problematic al rîului Bîc, potrivit spuselor lui Sandu, „s-a debarasat de 100 de saci de gunoi, pe care participanţii la acţiune i-au aruncat într-un loc special”.

 

Precizăm, ecologii şi specialistii pentru protecţia resurselor acvatice au atras de nenumărate ori atenţia asupra stării catastrofale a rîului Bîc şi au îndemnat autorităţile să ia măsuri pentru a preveni agravarea situaţiei. În cadrul “mesei rotunde”, organizate la finele anului trecut, reprezentanţii Mişcării Ecologiste a oraşului au menţionat, în special, importanţa acţiunilor pentru curăţarea sectoarelor rîului la Chişinău şi Străşeni, fortificarea malurilor rîului Bîc, depistarea şi înlăturarea principalelor surse de poluare.

 

 

 

 

 

 

 

Resurse Recomandate

 • Voteaza Cel mai bun sportiv
 • Campania Noi - moldovenii
 • Bogdania.MD

 • Voievod inscriere
 • orarul antrenamentelor
 • Parteneri

 • Controlul medical
 • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
 • orarul antrenamentelor
 • WTKA
 • Acte de caritate