Arhiv 2017

Ediția-5 a Turneului Republican de Luptă Naţională VOIEVOD “Cupa Preşedintelui Raionului Criuleni 2017”

 

Sîmbătă, 25 februarie, în oraşul Criuleni s-a desfășurat ediția-5 a Turneului Republican “Cupa Preşedintelui Raionului Criuleni 2017” la Lupta Naţională VOIEVOD.

 

A devenit deja o tradiţie frumoasă ca în or. Criuleni în incinta Sălii Sportive a Centrului de Resurse pentru Tineri UNIT să fie organizat un eveniment sportiv atît de spectaculos, sub egida Consiliului Raional Criuleni, în parteneriat cu Federaţia de Luptă Naţională «VOIEVOD» şi Școala Sportivă din Criuleni.

 

La turneu au participat 23 de echipe din 18 raioane ale ţării, întrunind peste 200 de voievozi.

 

Înainte de startul competiţiei tinerii sportivi au depus flori la monumentul marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfînt, care este unul din cele mai frumoase monumente ale domnitorului din ţară. Mișcarea “Voievod” își propune la fiecare eveniment să desfășoare o oră patriotică, în cadrul căreia să se vorbească despre voievozii Moldovei, cultură, tradiţii, istorie, limbă, statalitate….

 

În contextul dezvoltării patriotice a tinerii generaţii preşedintele Federaţiei, Nicolae Pascaru, a ţinut un discurs în faţa tinerilor reamintind misiunea Federaţiei: de a le insufla tinerilor sentimentul de patriotism, dragoste şi devotament faţă de Patria şi poporul din care fac parte. Totodată, Nicolae Pascaru a reamintit despre rolul domnitorului la formarea naţiunii moldovenești.

 

La deschiderea competiţiei au fost prezenți ospeţii de onoare: preşedintele raionului Criuleni Iurie Andriuță, preşedintele Federaţiei Nicolae Pascaru și directorul școlii sportive din Criuleni Iulian Ceban.

 

Antrenorul principal al Federației, Oleg Sclifos, le-a lămurit participanților la competiții regulile de luptă pe saltea, ținînd cont că la turneu au sosit mulți sportivi începători.

 

Primii pe saltelele de luptă au apărut cei mai mici și cei mai voinici, copiii şi cadeţii, fiind urmaţi de juniori şi seniori. Îmbrăcați în uniformă sportivă cu mănuși de box și căști speciale pe cap, au arătat un adevărat spectacol pe saltea, demonstrînd tehnici de luptă excelente.

 

Dorința de a învinge adversarul era mare. După două reprize a cîte un minut arbitrul ridica în sus mîna acelui participant care s-a dovedit a fi mai bun.
Luptele pe saltea erau urmărite cu atenție de medicul Andrei Rudico, care le venea în ajutor bravilor sportivi. Proba sportivă de lupte «Voievod» e specifică în felul ei. Sportivii aplică lovituri și cu mînile, și cu picioarele. Cine posedă o tehnică bună, acela biruie.

 

Sergiu Stoleru, secretarul competițiilor, a ținut să menționeze faptul că la turneu au demonstrat o tehnică foarte bună a Luptei Naționale «Voievod»: Dumitru Costrovan, Bogdan Bucliș și Ion Demian, multipli campioni ai Moldovei și ai competițiilor europene, care vor apăra culorile Republicii Moldova la Campionatul European al Luptei «Voievod», care va avea loc pe 8 aprilie, la Chișinău.

 

Competiţia de la Criuleni a durat aproape întreaga zi, la final cei mai buni sportivi au fost premiați cu medalii, diplome şi trofee, înmînate de preşedintele raionului Criuleni Iurie Andriuță și preşedintele Federaţiei Nicolae Pascaru.

 

Deţinători ai “Cupei Preşedintelui Raionului Criuleni 2017” în clasamentul general pe echipe au devenit sportivii din raionul Criuleni de la Școala Sportivă Criuleni, antrenor Burunsus Adrian (1 Dan Voievod) și sportivii din raionul Orhei, antrenor Oleg Sclifos (3 Dan Voievod), pe al doilea loc s-au clasat sportivii din mun. Chișinău - orășelului Durlești, antrenor Eugeniu Ceornopolc (1 Dan Voievod), iar locul trei i-a revenit echipei din mun. Bălţi, antrenor Aurelian Steţenco (1 Dan Voievod).

 

Desfăşurarea "Cupei Preşedintelui Raionului Criuleni 2017" a fost înalt apreciată de preşedintele Federaţiei Nicolae Pascaru şi de administrația locală, fiind declarată una de succes. Scopul turneelor de acest tip constau în promovarea Luptei Naționale «Voievod» printre tineret și selectarea celor mai buni sportivi pentru complectarea selecționatei Republicii Moldova.

 

Desfășurarea următoarei competiţii este planificată în raionul Căuşeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resurse Recomandate

 • Voteaza Cel mai bun sportiv
 • Campania Noi - moldovenii
 • Bogdania.MD

 • Voievod inscriere
 • orarul antrenamentelor
 • Parteneri

 • Controlul medical
 • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
 • orarul antrenamentelor
 • WTKA
 • Acte de caritate