Arhiv 2016

Federația „Voievod” a organizat a cincea ediție a Festivalului Internațional de Arte Marțiale (VIDEO)

 

 

La Chișinău s-a desfășurat a cincea ediție a Festivalului Internațional de Arte Marțiale „Voievod 2016”. La eveniment au participat peste 400 de sportivi din 12 țări, informează NOI.md.

Festivalul sportiv-cultural „Voievod”, devenit tradițional, s-a desfășurat pe 10 aprilie în sala mare a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. Participanții la competiție reprezintă nu doar țări europene, ci și din Asia, ceea ce îi permite Festivalului de arte mațiale „Voievod” să aibă statut de competiție eurasiatică. Cele mai reprezentative au fost selecționatele Republicii Moldova și României, dar și celelalte delegații au adus loturi dornice de victorie. Este vorba de naționalele Poloniei, Rusiei, Ucrainei, Belarusului, Georgiei, Azerbaidjanului, Letoniei, Turciei, Bulgariei și Ciprului de Nord.

De menționat că o susținere deosebită acestor competiții a fost oferită de Ministerul Afacerilor Interne. Viceministrul Afacerilor Interne Ion Țurcan a menționat, în cadrul ceremoniei de deschidere, că activitatea Federației „Voievod” contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. „Aș dori să vă transmit cuvinte de salut din partea ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Din numele lui la festival participă ofițeri, carabineri, viitorul țării noastre. Organizarea turneului pentru a cincea oară demonstrează că Federația «Voievod» în frunte cu Nicolae Pascaru a reușit să se afirme atît în țară, cît și peste hotare”, a menționat Țurcan.

Printre oaspeții de onoare ai Festivalului „Voievod 2016” s-au numărat reprezentanți ai misiunilor diplomatice, parlamentari, reprezentanți ai holdingului „DAAC-Hermes”, veterani ai artelor marțiale, promotori ai sportului și reprezentanți ai Consiliului Veteranilor Forțelor Armate ale R. Moldova.

Din numele Federației „Voievod” diplome de onoare au fost înmînate de către ambasadorul Turciei în Moldova, Mehmet Selim Kartal, deputații Bogdan Țîrdea și Vlad Batrîncea, coordonatorul de programe al Alianței Mondiale „YMCA”, Mihail Guskov, sportivi, administratori sportivi, arbitri și antreprenorii care au investit în promovarea și dezvoltarea artelor marțiale în Moldova.

Tradițional, oarganizatorii au înmînat premiul mare pentru merite deosebite în păstararea statalității moldovenești. Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Valeriu Ostalep a primit copia săbiei lui Ștefan cel Mare. De menționat că sabia este o copie foarte reușită a originalului, realizată cu participarea meșterilor spanioli. Valeriu Ostalep a mulțumit, declarînd următoarele: „Ceea ce face Federația «Voievod» pentru Moldova nu este doar un lucru excepțional, este o continuare a ceea ce realizează alți oameni care luptă pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Aș dori să fac un apel către toți sportivii și oamenii care își iubesc patria: «Dacă nu ai pentru ce lupta, viața își pierde sensul»”.

Președintele Federației de Luptă Națională „Voievod”, Nicolae Pascaru, a subliniat că în pofida ospitalității, luptătorii moldoveni vor depune toate eforturile pentru a păstra Cupa Campionilor Europeni acasă. „Mulți sportivi au avut astăzi lupte foarte importante. La noi au sosit luptători capabili să demonstreze o tehnică excelentă a artelor marțiale. În confruntările cu ei luptătorii noștri capătă experiență fără preț. Luptătorii au avut o zi grea, dar noi sîntem bucuroși că au venit sportivi din diferite țări ale Europei și Asiei. Cei mai puternici s-au învrednicit de distincții și premii. De menționat că o prestație bună au avut luptătorii care vor reprezenta Republica Moldova la campionatul mondial. Asemenea turnee internaționale popularizează lupta «Voievod» în lume”, a spus Pascaru.

La rîndul său, parlamentarul Bogdan Țîrdea a menționat în cuvîntul de salut că lupta națională „Voievod” o plasează pe Moldova în același rînd cu statele cu tradiții în artele marțiale. „În Coreea este taekwondo, în Rusia – sambo, în Japonia – karate. Iar în Moldova avem «Voievod» și ne putem mîndri cu propriul sistem de arte marțiale. Sportivii care participă la acest festival sînt cei mai buni reprezentanți ai tineretului nostru, iar cei care cunosc bine procedeele luptei «Voievod» sînt imbatabili”, consideră deputatul.

Coordonatorul de programe din cadrul Alianței Mondiale „YMCA” (Young Men’s Christian Association), Mihail Guskov, a pus accentul pe aspectul spiritual al evenimentului. „Nu cunosc altă organizație sportivă și federație în afară de «Voievod», care ar acorda atîta atenție dezvoltării spirituale, nu doar sportului și victoriilor sportive. Este foarte important, pentru că este cel mai mare stimul pentru autoperfecționarea tinerilor. Doresc să subliniez că în colaborare cu «YMCA Moldova» și alți parteneri, «Voievod» se ocupă activ de programe de mediu, culturale, lingvistice și național-patriotice. Îi felicit pe toți organizatorii festivalului cu realizări mari și le doresc luptătorilor succese pe plan sportiv”, a menționat Guskov.

În cadrul Festivalului Internațional „Voievod 2016” a avut loc campionatul care s-a desfășurat în patru categorii de greutate și trei categorii de vîrstă (copii, cadeți, seniori). Pe podiumurile Universității de Stat de Educație Fizică și Sport au fost disputate peste 40 seturi de medalii.

 

 

 

 

 

 

www.noi.md

Resurse Recomandate

 • Voteaza Cel mai bun sportiv
 • Campania Noi - moldovenii
 • Bogdania.MD

 • Voievod inscriere
 • orarul antrenamentelor
 • Parteneri

 • Controlul medical
 • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
 • orarul antrenamentelor
 • WTKA
 • Acte de caritate