Arhiv 2017

Pascaru: Situația de pe Nistru este aproape de o catastrofă (VIDEO)

 

Indiferența autorităților față de problema construcției centralelor hidroelectrice pe Nistru poate genera consecințe ireversibile.

 

Situația creată denotă că Executivul nu are voință politică în procesul de negociere cu autoritățile Ucrainei, care planifică să construiască încă șase centrale hidroelectrice pe cursul superior al rîului Nistru. Despre aceasta a comunicat, într-un interviu pentru NOI.md, președintele Mișcării de tineret ”Voievod”, Nicolae Pascaru.

 

Pascaru a opinat că Moldova este în pragul unei adevărate catastrofe ecologice. Planurile Ucrainei de a construi baraje și alte șase centrale hidroelectrice pe Nistru, constituie o problemă de talie internațională și trebuie să fie criticată dur de societatea moldovenească. Noi trebuie să înțelegem că de îndată ce aceste planuri vor fi realizate, Nistrul se va pomeni într-o situație foarte complicată. Vor avea de suferit cu toții, de cîștigat vor avea numai monopoliștii care vor vinde energia electrică produsă de aceste centrale. Moldova este o țară mică și noi sîntem obligaiți să protejăm fiecare metru de pămînt și apă de care dispunem. În caz contrar, riscăm să pierdem totul”, a remarcat președintele Mișcării de tineret ”Voievod”.

 

Activistul public se arată convins că voința cetățenilor este capabilă să influențeze decizia care va fi aprobată la nivel înalt. ”Problema Nistrului intră în competența autorităților, care trebuie să întreprindă măsuri concrete și să oprească aceste lucrări de construcție, capabile să distrugă bazinul rîului Nistru și să genereze un deficit de apă potabilă în Moldova. Din păcate, Guvernul nostru nu manifestă voință politică. În aceste condiții, societatea civilă trebuie să-și consolideze eforturile în lupta pentru rîul Nistru, care a curs pe teritoriul țării noastre de secole și trebuie să mai curgă în continuare”, a subliniat Nicolae Pascaru.

 

În cadrul interviului pentru NOI.md, președintele Mișcării de tineret ”Voievod” a făcut o paralelă cu o altă problemă generată de incapacitatea Guvernului de a vedea lucrurile în perspectivă. ”O foarte mare îngrijorare trezește acordul semnat de Guvern care prevede transmiterea în arendă unei companii americane (”Frontera Resources International LLC” - red.) o parte considerabilă a teritoriului Moldovei penyru exploatarea gazului de șist. Acest lucru poate genera nu doar o catastrofă ecologică, dar riscăm ca pămîntul nostru să fie vîndut de ”sub ciocan” pentru bani de nimic”, a avertizat interlocutorul nostru.

 

Pascaru a îndemnat reprezentanții activi ai societății civile să-și consolideze eforturile în vederea păstrării unei atmosfere ecologice normale în țară. ”Multe țări înalt dezvoltate au renunțat la extragerea gazului de șist înțelegînd problemele serioase pe care le implică acest fapt. Noi trebuie să le urmăm exemplul, dar nu să acceptăm ceea ce ne poate influența negativ, pe noi și mediul nostru înconjurător. Noi ne-am pomenit ostaticii situației în care două probleme ecologice serioase ne amenință. Noi nu putem rămîne departe de aceste probleme, în caz contrar, urmașii noștri nu ne vor ierta acest lucru”, a concluzionat președintele Mișcării de tineret ”Voievod”.

 

Specificăm că inițiativa de construcție a cascadelor pentru alte șase centrale hidroelectrice pe cursul superior al rîului Nistru a fost lansată, pentru prima dată, de către compania ”UcrHidroEnergo”, în noiembrie 2015. Ulterior, edificarea acestor obiecte a fost inclusă în programul de dezvoltare a sectorului energetic pînă în 2026, prezentat de guvernul Ucrainei în 2016. Capacitatea totală a acestor centrale a fost estimată la 1,5 GW.

 

Acest subiect a fost unul dintre principalele incluse în negocierile purtate de Pavel Filip cu omologul său ucrainean Vladimir Groisman, care au avut loc pe 13 februarie. La final, premierul ucrainean a declarat că autoritățile nu intenționează să renunțe la planurile de construcție a celor șase centrale hidroelectrice pe Nistru, dar, i-a dat asigurări lui Filip că va organiza consultații cu participarea reprezentanților Moldovei și că va respecta cu strictețe standardele ecologice internaționale ce vizează protecția ecosistemului fluvial.

 

Resurse Recomandate

imagine despre federatie

Legitimă Apărare

imagine despre federatie

Acte de caritate

imagine despre federatie

Cupa Mondială MMA - 2014

 • Voteaza Cel mai bun sportiv
 • Campania Noi - moldovenii
 • Bogdania.MD

 • Voievod inscriere
 • orarul antrenamentelor
 • Parteneri

 • Controlul medical
 • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
 • orarul antrenamentelor
 • WTKA
 • Acte de caritate