Arhiv 2016

Scrisoare deschisă Ministrului al Afacerilor Interne al Republicii Moldova Alexandru JIZDAN

 

 

Domnului Alexandru JIZDAN
Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova

 

De la – Asociaţia Obştească Federaţia de Luptă Naţională “VOIEVOD” din Republica Moldova,

Asociaţia Obştească Guvernul Tinerilor din Republica Moldova,

Asociaţia Obştească Alianţa Naţională YMCA din Republica Moldova,

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA.

 

SESIZARE

 

Stimate Domnule Ministru

Organizaţiile neguvernamentale: Asociaţia Obştească Federaţia de Luptă Naţională “VOIEVOD” din Republica Moldova, Asociaţia Obştească Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Asociaţia Obştească Alianţa Naţională YMCA din Republica Moldova şi Fundația pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA din Republica Moldova au lansat la 1 decembrie 2015 o campanie de caritate „Un prînz cald, o vorbă caldă” pentru persoanele fără domiciliu și cerșetori care stau în timpul iernii în stradă prin care săptămînal, împreună cu voluntarii altor organizații, le distribuim prînzuri și băuturi calde, pentru a le ușura existența în stradă.

Ceea ce am observat pe parcursul celor două luni de proiect este faptul că foarte multe persoane care se pretind „nevoiașe”, refuză ajutorul nostru în mod insisten, iar în unele cazuri, suntem abordați de persoane necunoscute care ne indică să plecăm și să lăsăm persoanele date să cerșească.

La fel, suntem indignați că unii cerșetori făc aceste acțiuni în stradă în plin trafic, expunîndu-se pe sine dar și traficul în general pericolului de accidente în urma cărora, vina eviden va cădea pe șoferi.

În unele cazuri, am depistat persoane care cerșesc avînd în brațe copii mici și minori, care în mod normal ar trebui să se afle în sălile grădinițelor și școlilor, iar implicarea lor în aceste acțiuni reprezintă lezarea drepturilor și libertăților lor fundamentale, garantate inclusiv prin Constituția Republicii Moldova.

Din experiența acestor două luni am concluzionat că acest fenomen are un caracter organizat, iar în majoritatea cazurilor există persoane care monitorizează acești cerșetori, acumulînd în mod eventual, profit în urma acestui gen de „activitate”.

În urma unor sesizări a agenților de poliție, am depistat că aceste persoane își continuă activitatea dată vădit ilegal, creîndu-se impresia că organele de forță cooperează cu cei care monitorizează cerșetorii, și în mod aparent realizează împreună aceste scheme de înșelătorie a populației.

Domnule Ministru
În legătura cu cele expuse mai sus, în conformitate cu legislaţia RM în vigoare,

SOLICITĂM:

În mod de urgență să dispuneți efectuarea unui control a persoanelor respective, mai cu seamă a celor care implică în aceste scheme minorii, astfel încît cei ce încalcă legislația țării să fie pedepsiți. La fel, solicităm să examinați dacă există anumite legături între cei care organizează cerșetorii în stradă și agenții de poliție, pentru atragerea eventuală la răspundere a acestora pentru comiterea a asemenea ilegalități.

Concomitent, ne oferim să vă acordăm tot sprijinul necesar în vederea indentificării contravenienților şi acumularea probelor necesare.

Cu Respect

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti Federaţia de Luptă Naţională “VOIEVOD” din RM,
Nicolae Pascaru

Vice-Preşedintele Asociaţiei Obşteşti Guvernul Tinerilor din Republica Moldova,
Serghei Stoler

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti Alianţa Naţională YMCA din Republica Moldova,
Igor Sîrbu

Preşedintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA
Oleg Sclifos

Resurse Recomandate

  • Voteaza Cel mai bun sportiv
  • Campania Noi - moldovenii
  • Bogdania.MD

  • Voievod inscriere
  • orarul antrenamentelor
  • Parteneri

  • Controlul medical
  • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
  • orarul antrenamentelor
  • WTKA
  • Acte de caritate