Arhiv 2011

Scrisoare deschisă Ambasadorului României la Chişinău,
E.S. Marius Lazurcă

Stimate Domnule Ambasador,

Mişcarea de Tineret Voievod şi Guvernul Tinerilor din Republica Moldova sunt profund îngrijorate de modul agresiv, răutăcios şi necivilizat cu care sunt trataţi cetăţenii ţării noastre, temporar aflaţi pe teritoriul statului român, care au curajul sa-şi exprime în mod deschis, democratic şi onest ataşamentul faţă de valorile culturale şi istorice moldoveneşti. Constatăm cu regret, că în societatea românească mai persistă modul anacronic şi antidemocratic de abordare a noţiunii de identitate naţională, de altfel propriu secolului XIX, perioadei consolidării pe vechiul continent a statelor naţionale, care generează interpretări eronate în ceea ce priveşte poporul moldovenesc ca expresie a identităţii majoritarii covârşitoare a cetăţenilor Republicii Moldova, stat recunoscut in plan internaţional aproape douăzeci de ani în urmă. Ţinând cont de faptul, că România este membru a ONU, UE şi NATO, este semnatară a numeroaselor acorduri internaţionale cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, are ambiţia sa se considere o societate cu vocaţie democratică şi europeană, astfel de manifestări de obscurantism şi intoleranţă cel puţin stârnesc nedumerire şi regret.

Recent mai multe saituri din România au preluat un articol intitulat „Mancurţii de pe axa moldovenista Chisinau-Bacau-Cluj ameninţa România”, care conţine atacuri directe şi critici agresive nefondate la adresa Federaţiei de Lupte Voievod şi partenerilor site-ului moldovenii.md, inclusiv din România. Cităm, “Astfel Grupul de Iniţiativa Basarabeană (GIB) Cluj si Grupul de Iniţiativa Basarabeana Bacău se numără printre partenerii site-ului moldovenii.md, alături de portalul informaţional pro-rus ava.md si organizaţia „Federaţia de lupte Voevod”, recunoscuta pentru acţiunile sale îndreptate împotriva identitatii romaneşti a populaţiei majoritare din Republica Moldova”. Mai mult decât atât, sigla GIB a fost asociată cu drapelul Partidului Comunist din fosta URSS, simbol ofensator care a reprezentat o guvernare totalitar-stalinistă, care adus la pierderea a milioane de vieţi omeneşti în urma condamnărilor, foametei, gulagurilor.

De ce tinerii din Cluj şi Bacău au fost forţaţi să refuze la colaborarea cu un site, care nu face altceva decât să exprime părerea majorităţii covirsitoare a moldovenilor din Republica Moldova? În condiţiile în care între statele noastre exista probleme de comunicare, care continua sa genereze neînţelegeri şi sa provoace suspiciuni, în special în ceea ce priveşte recunoaşterea realităţilor şi frontierelor în Europa de după terminarea războiului rece, politica iredentistă a Bucureştiului, dialogul civilizat între structurile şi instituţiile societării civile de pe ambele maluri ale Nistrului pot contribui în mod hotărâtor şi constructiv la depăşirea contradicţiilor existente în raporturile bilaterale.

Ori, reducerea obsesivă şi premeditată a noţiunii de identitate naţionala la aspectul lingvistic şi interpretări mai mult decât arbitrare a istoriei milenare a geto-dacilor intră în contradicţie flagrantă cu spiritul timpurilor moderne, precum şi cu noţiunea europeană de identitate naţională ca fenomen ce se referă la reprezentările individului despre sine şi nu sunt dictate de ideologia oficială, sau şi mai râu, de anumite grupări ambiţioase şi partizane din afara statului. Noi dăm dovada de toleranţă faţă de polemicile pe seama limbii şi identităţii moldovenilor iniţiate de câteva asociaţii publice pro-româneşti de la Chişinău care promovează activ cultura şi valorile ţării vecine în interiorul societăţii moldoveneşti. De ce nu ne-am bucura şi noi de acelaşi tratament din partea autorităţilor romane? Oare o ţară ca România, care se vrea deschisă şi democratică, în curs de racordare la valorile şi principiile europene, cu atât mai mult stat membru al Uniunii Europene, nu ar trebui să asigure cetăţenilor moldoveni posibilităţi similare?

Noi respectăm dreptul concetăţenilor noştri, care se identifică drept români,
de a avea acces liber la valorile româneşti, în limitele legislaţiei naţionale şi a respectării dreptului minorităţilor etnice la autoidentificare. Noi nu am intimidat pe nimeni şi nu am făcut declaraţii calomnioase la adresa cuiva. Însă nu înţelegem care este motivul pentru care cetăţenii Moldovei nu pot să-şi exprime în mod liber părerea şi opinia fără a fi atacaţi în mod agresiv şi premeditat?

Va solicitam, dle Ambasador, să ne asiguraţi posibilitatea de a da replică siteurilor karadeniz-press.ro,basarabeni.ro, ajna.weblog.ro, care au publicat articolul de mai sus conform dreptul la replică şi rectificare.
Vrem sa ne exprimăm indignarea faţă de cei care ne-au criticat nefondat şi ne-au acuzat de nelegiuiri. Vrem ca opinia noastră şi a conaţionalilor noştri de peste hotare să fie respectată. Vrem respectarea dreptului la opinie, corectitudine şi echidistanţă. Îndemnăm toţi studenţii moldoveni din România care ne susţin părerea să o facă deschis, liber şi necondiţionat.

Consiliul Director al Mişcarii de Tineret Voievod
Guvernul Tinerilor din Republica Moldova

Resurse Recomandate

imagine despre federatie

Noi victorii pentru Voievozi

imagine despre federatie

Cupa Republicii Moldova 2015

imagine despre federatie

Report Voievozii la Trinta Nationala

  • Voteaza Cel mai bun sportiv
  • Campania Noi - moldovenii
  • Bogdania.MD

  • Voievod inscriere
  • orarul antrenamentelor
  • Parteneri

  • Controlul medical
  • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
  • orarul antrenamentelor
  • WTKA
  • Acte de caritate