Aniversarea victoriei lui Ștefan cel Mare în bătălia de la Vaslui ar putea fi marcată anual la 10 ianuarie, în cadrul unei sărbători naționale.
Această sugestie a fost făcută de către președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru.
Pascaru s-a arătat convins că instituirea unei noi sărbători naționale va consolida societatea. „Ne-am convins că la evenimentul nostru au sosit reprezentanții altor organizații patriotice. Acest lucru ne bucură. Sperăm că pe viitor acest eveniment nu va pierde din importanță ci, dimpotrivă, va fi marcat la nivel național. Această victorie (în bătălia de la Vaslui – nota red.) a adus Moldova în rîndul țărilor dispuse să lupte pentru credința, identitatea națională și viitorul său pînă la ultima suflare. Noi trebuie să ne mîndrim cu trecutul nostru glorios, istoria noastră bogată și faptul că sîntem moldoveni", a menționat șeful Mișcării de Tineret „Voievod".
Demnitarul public a reamintit despre valorile pentru care a luptat poporul moldovenesc pe parcursul mai multor secole. „În bătălia de la Vaslui moldovenii au reușit să-și apere libertatea cu o oaste mică și prost echipată. Strămoșii noștri au prețuit libertatea, au luptat pentru ea, au păstrat Moldova și ne-au transmis bogățiile în care abundă țara noastră. Sîntem obligați să cinstim memoria luptătorilor care și-au dat viața pentru Patrie, să facem tot posibilul pentru ca spiritul glorios și iubitor de libertate al poporului nostru să dăinuiască și să se transmită din generație în generație", a declarat Pascaru.
Precizăm că evenimentele solemne prilejite de cea de-a 542-a aniversare a bătăliei de la Vaslui au avut loc în centrul Chișinăului marți, 10 ianuarie. La ele au participat peste o sută de tineri, activiști ai mișcărilor de tineret „Voievod", „Urmașii lui Ștefan", ai Federației de Luptă Națională „Voievod", Asociației „Scutul moldovenesc", Centrului pentru Cooperarea Tinerilor și Fundației pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava".
Precizăm că lupta de lîngă Vaslui, care a avut loc pe 10 ianuarie 1475, este una dintre cele mai reușite lupte ale domnitorului Ștefan cel Mare. Bătălia a devenit o parte a perioadei de luptă a poporului moldovenesc pentru independență împotriva invaziilor turcilor în Sud-Estul Europei în secolele XV-XVI. Armata sub conducerea lui Suleiman Pașa a fost distrusă, în pofida faptului că era de aproape trei ori mai mare decît oastea lui Ștefan cel Mare.