Arhiv 2019

La Chișinău a fost marcată a 544-a aniversare a victoriei lui Ștefan cel Mare în bătălia de la Vaslui

 

 

Circa 100 de tineri ai Mişcării Naționale “Voievod”, Mișcării “Urmaşii lui Ştefan ” şi cei ai Federației de Luptă Națională “Voievod” au marcat la 10 ianuarie cea de-a 544-a aniversare a bătăliei de la Vaslui, bătălie  în care oastea Moldovei a repurtat o strălucită victorie asupra armatei otomane.

 

 

Evenimentul a început la Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău cu o slujbă de comemorare a eroilor căzuți în luptă pentru neam şi ţară, după care participanții au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt și au ținut discursuri în cinstea marelui domnitor.

 

„De mai mulți ani comemorăm această dată importantă -10 ianuarie 1475. Acei oameni căzuți la datorie sînt oameni demni, care au iubit libertatea și s-au luptat pentru ea. Noi trebuie să avem demnitate și sîntem datori să păstrăm această glorie”, a menționat la rîndul său liderul Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru.

 

„Sîntem cei care am jucat un rol foarte important în istoria medievală a Europei. Ca și popor, ca și neam moldovenesc trebuie să ținem minte aceste mari fapte și în continuare să prindem curaj să făurim țara noastră, viitorul țării noastre să nu uităm de-ai cui sîntem și să nu uităm îndemnul lui Ștefan cel Mare - să stăm strajă  la hotare, să păzim acest pămînt”, a relatat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu.

 

La evenimentul de comemorare au mai participat activiști civici, foști demnitari, deputați, precum și reprezentanți ai Asociației Tinerilor Moldoveni din Nordul Basarabiei. Fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc a salutat faptul că tinerii continuă să omagieze faptele glorioase ale lui Ștefan cel Mare, păstrînd în memoria colectivă istoria neamului.

 

„Cunoaștem că 544 de ani în urmă anume de către Ștefan cel Mare a fost dată o bătălie decisivă care a marcat puterea duhului oștii lui Ștefan cel Mare, a lui personal. Consider că Moldova are viitor și sînt bucuros că există tineri care respectă istoria neamului nostru, care sînt gata să-și apere patria”, a remarcat Gaiciuc.

 

În fiecare secție a cluburilor Voievod, tinerilor care practică această disciplină li se va aduce la cunoștință mai multe detalii în cadrul unei lecții deschise, despre Bătălia de la Vaslui, cunoscută și ca bătălia de la Podul Înalt, care a avut loc la 10 ianuarie 1475. Aceasta este cunoscută drept cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman și cea mai mare pierdere a turcilor în fața unei armate creștine. Cu o armată de circa 40 de mii de oșteni, Ștefan cel Mare a reușit să învingă o oaste de 120.000 de luptători.

 

Scopul comemorării acestui eveniment și sărbătorirea victoriei este de a educa tânara generație în spirit patriotic dar și de a readuce în atenţia noii generaţii importanţa evenimentului. Promovarea valorilor naţionale prin intermediul istoriei şi culturii. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resurse Recomandate

  • Voteaza Cel mai bun sportiv
  • Campania Noi - moldovenii
  • Bogdania.MD

  • Voievod inscriere
  • orarul antrenamentelor
  • Parteneri

  • Controlul medical
  • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
  • orarul antrenamentelor
  • WTKA
  • Acte de caritate