Federaţia de Luptă Naţională «VOIEVOD» din Republica Moldova a organizat a 8-a ediţie a Marşului Turistic "VOIEVOD-2014", pe malul iazurilui din perimetrul satului Ivancea, r-nul Orhei, în perioada de vară 06-08 iunie 2014.
Evenimentul din acest an a adunat 60 de sportivi din mai multe raioane ale republicii. Printre participanţi au fost copii de la orfelinatul din Orhei şi adolescenţi din familii social vulnerabile sau care sunt la evidenţa poliţiei.
Scopul marşului a fost promovarea unei noi forme de pregătire şi relaxare înaintea unui nou sezon competiţional.
În cadrul marşului au fost organizate diferite seminare pe mai multe teme, activităţi sociale, concursuri, jocuri, competiţii sportive. În program au fost incluse si numere artistice, cintece, poezii, care au fost îndreptate nemijlocit spre resocializarea şi dezvoltarea armonioasă a tinerilor prin intermendiul metodelor educativ sociale.
În această perioada 7-8 iunie 2014, Fundația ECODAVA a desfășurat o expediție ecologică în regiunea iazurilor și rîului Moț din perimetrul satelor Ivancea – Branești, unde 35 de sportivi de la Federaţia de Luptă Naţională «VOIEVOD» în calitate de voluntari au participat la această expediție ecologică.
În timpul expediției, voluntarii au colectat cca 60 de saci cu gunoi care au fost ulterior transportate la gunoiștea autorizată din sat, la fel fiind colectate probe de ape din diferite puncte pentru a constata evoluția calității apei și a impactului factorului ecologic asupra acesteia.
Voluntarii la expediție au avut parte de o lecție publică, prestată de un doctor în științe biologice și ecologist - Cîrjă Natalia, la fel a fost prezentat filmul documentar ecologic „Casa” (interzis în peste 35 de țări).
Ultima locaţie a marşului a fost Orheiul Vechi, şi anume vizitarea Mănăstirei din localitate.
Toţi participanţii au rămas satisfăcuţi şi au acumulat noi experienţe şinoi prieteni.
Acest proiect corespunde obiectivelor pe care le urmărim şi anume de a dezvolta cultul civic în rîndul fiecărui cetăţean, precum şi implicarea lor în diverse proiecte de voluntariat şi a respecta mediul înconjurător, de a nu interveni în procesele care au loc în natură și de a spori starea ecologică a țării noastre, aceasta fiind unica cale de dezvoltare eficientă și sănătoasă a Republicii Moldova.