Duminică, 23 februarie, în oraşul Căuşeni s-a desfăşurat Turneul Republican de Luptă Naţională “VOIEVOD” 2020, în memoria celor căzuți în războiul din Afganistan.
Federația "Voievod", de mai mulţi ani la rînd, organizează în raionul Căuşeni, evenimente sportive spectaculose sub egida Consiliului Raional Căuşeni, în parteneriat cu Asociaţia Veteranilor Războiului din Afganistan din raionul Căuşeni şi Școala Sportivă din Căuşeni.
Scopul evenimentului este promovarea sportului şi propagarea modului de viaţă sănătos, dar și aprecierea performanțelor sportivilor.
La această ediție au participat circa 300 de voievozi din 23 raioane ale țării, care au concurat la 2 probe de lupte: semi-contact și full-contact.
Sportivii au arătat un adevărat spectacol pe saltea, demonstrînd forțele și măiestria în luptă.
La deschiderea oficială a competiției, cu un mesaj pentru sportivi a venit oaspeții de onoare președintele raionului Căuşeni, Nicolae Gorban, președintele veteranilor Veaceslav Cucerovschi, directorul şcolii sportive Vladimir Iurco și nu în ultimul rînd președintele Federației „VOIEVOD”, Nicolae Pascaru.
În cuvîntul său de salut, Nicolae Pascaru, a mulțumit pentru sprijinul autorităților publice locale și în semn de recunoștință, a înmînat diplome de onoare reprezentanților APL.
După mai multe ore de luptă, cei mai buni au fost premiați cu Diplome de grad și Medalii.
Conform bilanțului, la această ediție, cluburile învingătoare s-au clasat, astfel:
- Locul 1: Clubul Voievod „Maximus”, Orhei;
- Locul 2: Școala Sportivă din r-ul Criuleni / Clubul Voievod „Number One”;
- Locul 3: Școala Sportivă din r-ul Căușeni.
- Locul 4: Clubul Voievod din r-ul Telenești.
Desfăşurarea Turneului Republican este apreciată de către preşedintele Federaţiei de Luptă Naţională "VOIEVOD", Nicolae Pascaru, şi administrația locală ca fiind una de succes.
Următoarea competiţie urmează să fie desfășurată în oraşul Anenii Noi.
De menţionat faptul că la operaţiunile militare, desfăşurate pe teritoriul Afganistanului, au participat 12.500 de soldaţi şi ofiţeri moldoveni, dintre care circa 700 au fost răniţi, iar 301 au rămas pentru vecie pe cîmpurile de luptă din munţii Afganistanului. Reveniţi la baştină, o parte din veteranii acelui crunt război și-au dedicat cei mai frumoşi ani ai vieţii activităţii în cadrul organelor Afacerilor Interne, demonstrînd un înalt grad de responsabilitate, profesionalism şi atitudine conştiincioasă faţă de obligaţiile de serviciu.
E de remarcat faptul că anume veteranii acestui cumplit şi îngrozitor război, au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stînga Nistrului, iar 44 de participanți ai războiului din Afganistan şi-au jertfit viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova.