Arhiv 2018

Traseul turistic Țîpova a fost curățat de deșeuri

 

Ziua Globală a Curățeniei, marcată anual la 15 septembrie, a constituit un bun prilej de a readuce în prim-plan importanța protejării mediului înconjurător. La îndemnul lansat în aceste sens de Mişcarea Civică „Hai, Moldova!” au răspuns și mai mulți tineri ai Mişcării Naționale “Voievod”, Fundației „Ecodava”şi cei ai Federației “Voievod”, care au curățat, pentru al șaselea an consecutiv, traseul turistic Țîpova.

 

 

Fideli obiectivului de protejare a mediului ambiant, voluntarii “Voievod”şi „Ecodava” au ales să facă ordine în Rezervația Naturală Țîpova, întrucît este unul dintre cele mai importante puncte turistice de pe harta Moldovei. La acțiunea de salubrizare au participat circa 140 de voluntari de diferite vîrste, a comunicat vicepreședintele Federației “Voievod”şi președintele Fundației Ecodava, Oleg Sclifos.

 

„Deja al șaselea an consecutiv salubrizăm traseul turistic de deșeuri. Anul acesta am hotărît să ne alăturăm campaniei Hai, Moldova. Ne-am dorit să strîngem deșeurile din zona turistică, să o facem mai frumoasă, pentru ca atunci cînd ne vor vizita turiștii să-și facă o impresie foarte bună despre noi. Avem și participanții cu vîrste de 6 ani, asta vorbește despre faptul că niciodată nu este prea devreme sau prea tîrizu pentru ca să faci lucruri frumoase pentru țara pe care o iubești. Mulțumim echipei Hai, Moldova, care ne-a motivat, voluntarilor care au dorit să petreacă o zi frumoasă la natură. Dacă ne iubim țara, nu trebuie să așteptăm să ne facă primăria, trebuie să ne implicăm și noi”, a subliniat Oleg Sclifos. 

 

Menționăm că pentru a asigura o stare ecologică bună a obiectivului turistic Țîpova, în anul 2015 Fundaţia pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava» a inițiat un proiect de reabilitare a zonei. Au urmat patru expediții, au fost colectate peste 10 tone de deșeuri, amplasate tomberoane, iar ulterior a fost elaborată și o hartă ecologică pe care sînt indicate toate problemele care urmează să fie soluționate. Este vorba despre lichidarea gunoiștilor neautorizate și reamenajarea poligoanelor existente de deșeuri; plantarea a circa 3000 de arbori în albia rîului care duc spre cascade; reabilitarea izvoarelor, dar și organizarea unor seminare, în scopul responsabilizării ecologice a tinerilor din această regiune.

 

Îndeplinirea tuturor acestor acțiuni este estimată la aproximativ 400 de mii de lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resurse Recomandate

  • Voteaza Cel mai bun sportiv
  • Campania Noi - moldovenii
  • Bogdania.MD

  • Voievod inscriere
  • orarul antrenamentelor
  • Parteneri

  • Controlul medical
  • Guvernul Tinerilor din Republica Moldova
  • orarul antrenamentelor
  • WTKA
  • Acte de caritate